Mark Radon Miljö (MRM) Konsult, numera känd som Eurofins Radon Testing Sweden AB, grundades 1991 av tidigare geologspecialister från det statligt ägda Svenska Geologiska Institutet (SGAB). Idag utför Eurofins ungefär 15 % av hela världens radonmätningar vid Eurofins globala kompetenscenter i Luleå.

Eurofins radons historia startar år 1990 när svenska myndigheter annonserade att en del av SGABs verksamheter som låg i Luleå skulle stängas ner. Nio av de dåvarande SGAB-arbetarna bestämde sig för att köpa de möbler och instrument som SGAB ägde för att starta en egen verksamhet. SGAB-arbetarna hade erfarenheten av den så kallade track etch-metoden, som än idag är den rekommenderade metoden för att utföra radonmätning.

MRM Konsult grundades 1991 och blev då det första privata företaget i världen som erbjöd radonmätningar med denna metod. MRM Konsult fokuserade i över två decennier på radonmätningar i Sverige och i de nordiska grannländerna. Det var en tid som kantades av innovation och kreativitet då man även blev först i Europa med att ta fram en metod för att mäta radon i mark.

År 2013, ökade marknaden markant när ett nytt EU direktiv fastställdes. Direktivet krävde att EU:s medlemsländer ska ta fram en handlingsplan för hur de arbetar med radonfrågan samt krav att allmänna byggnader och arbetsplatser inte får överskrida 300Bq/m ³.

Tre år senare, 2016, köpte Eurofins upp MRM Konsult och Eurofins Radon Testing Sweden bildades. Med en större finansiell uppbackning samt det globala nätverk som Eurofins möjliggjorde kunde en internationell satsning för radonteamet påbörjas. Till följd av EU-direktivet och fördelarna med att vara en del av Eurofins har Eurofins Radon Testing Sweden vuxit enormt.

År 2021 flyttade radon teamet till ett nytt laboratorium som är det mest automatiserade och moderna radonlaboratoriet i världen. Det innovativa laboratoriet har medfört ett effektivare arbetssätt och en kapacitet av över 1 million analyser per år. Idag utför Eurofins ungefär 15 % av hela världens radonmätningar vid Eurofins globala kompetenscenter i Luleå.