Radon är ett radioaktivt grundämne som förekommer naturligt i marken. Som alla grundämnen har radon ett bestämt antal protoner i atomkärnan, i detta fall 86, vilket också är dess atomnummer. Det finns olika varianter av radon, så kallade isotoper, som skiljer sig åt i antalet neutroner. Den vanligaste isotopen är radon-222, som bildas när radium-226 sönderfaller. Radium ingår i sin tur i uranets naturliga sönderfallskedja.
Radongasen i sig är inte farlig att andas in direkt. Problemet uppstår när radonet sönderfaller och bildar så kallade radondöttrar, radioaktiva partiklar som fastnar i luftvägarna när vi andas in dem. Dessa partiklar avger alfastrålning, vilket kan skada cellerna i lungorna och öka risken för lungcancer. Radon är den vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning, och riskerna ökar kraftigt om man både röker och utsätts för höga halter av radon.
Eftersom radon bildas naturligt i marken, kan det tränga in i våra bostäder genom sprickor i grunden och via avlopp. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera radonhalten i inomhusluften. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att mäta radon vart 10 år och om du vet med dig att du har radonproblematik mät mer frekvent.
Det enda sättet att ta reda på om du har höga radonhalter i inomhusluften är genom att mäta radonhalten med hjälp av en radonmätare. Om mätningen visar halter över 200 Bq/m³, vilket är gränsvärdet enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, bör åtgärder vidtas för att sänka värdena. Vill du mäta radon? Då kan du enkelt beställa en radonmätare direkt här på vår hemsida.