Radonmätning i lägenheter
Radon kan ta sig in i din lägenhet precis som i andra byggnader. Den vanligaste orsaken till radon i inomhusluften är från markradon. Det är också vanligt att radonet kommer från byggmaterialet blåbetong. Eftersom radonet är luktfritt och osynligt kan det inte upptäckas utan en radonmätning.
Syften med att utföra radonmätningar i inomhusluften är säkerhetsställa att du och din omgivning inte blir exponerade för höga radonhalter. En långvarig och hög exponering av radon kan utgöra en allvarlig hälsofara och öka risken för lungcancer.
Lägenheter byggda av blåbetong
Blåbetong är en lättbetong som innehåller radium. När radium sönderfaller bildas radon som sipprar ut i inomhusluften. Lägenheter som är byggda med blåbetong har ofta höga halter av radon i inomhusluften och därmed kan innebära en hälsorisk för boenden.
Blåbetong förbjöds på 70-talet men användes som byggmaterial i Sverige mellan 1929 och 1975. Byggmaterialet användes främst under 60- och 70-talet och under miljonprogrammet då många nya lägenheter byggdes för att möta det stora bostadsbehovet. Idag är det ungefär 400 000 bostäder som är byggda med blåbetong i Sverige.
Krav på bostadsrättsföreningar och fastighetsägare?
Enligt svenska myndigheter ska radonvärden som överstiger 200 bequerel per kubikmeter åtgärdas. I hyresrätter är hyresvärden ansvarig över att radonmätningar görs. I köpta lägenheter ligger ansvaret på bostadsrättsföreningen. Bor du i en lägenhet är det bra att kontrollera om en radonmätning har gjorts och att den understiger gränsvärdet.
Vid en lägenhetsmätning finns det vissa riktlinjer att följa. Enligt strålsäkerhetsmyndigheten ska 20% av lägenheterna mätas i ett lägenhetshus. Dessa ska vara utspridda över alla våningsplan där två detektorer i varje lägenhet ska placeras ut. Saknas det källare i lägenhetshuset ska alla lägenheter på bottenplan mätas. För att veta ditt radonvärde i inomhusluften du måste mäta radon.