Den allmänna kännedomen om radongasens hälsorisker och närvaro i våra inomhusmiljöer var länge begränsad. På 1960-talet gjordes de första undersökningarna av radon i bostäder. Sedan dess har radonmätning i bostäder och på arbetsplatser blivit en större självklarhet för gemene man.

Radongasens upptäckt

Grundämnet radon upptäcktes redan på 1800-talet, men det dröjde innan gasens hälsorisker och dess närvaro i inomhusluften blev allmänt känd. Först på 1960-talet började man utföra undersökningar om radon i bostäder i Europa. Tidigare hade radonets hälsorisker främst förknippats med gruvindustrin, där arbetare i uranrika gruvor ofta drabbades av lungskador.

I Sverige började man på allvar mäta radon i bostäder på 1970-talet. Under samma period upptäcktes det att många bostäder som byggts under miljonprogrammet innehöll byggmaterialet blåbetong, ett material som avger radon. Detta ledde till att riktlinjer för radonhalter i bostäder togs fram, och användningen av blåbetong förbjöds.

Nya svenska riktlinjer

År 1981 infördes Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1981:80) som rekommenderade att radonhalten i bostäder bör understiga 400 Bq/m³. Denna gräns sänktes 1999 till dagens 200 Bq/m³ för skolor och förskolor (SOSFS 1999:22) och 2004 för bostäder (FoHMFS 2004:1).  En sänkning som bidrog till att köpare och säljare mer frekvent utförde radonmätningar vid bostadsförsäljning.

Under 2000-talet arbetade svenska myndigheter mer aktivt med att öka allmänhetens medvetenhet kring hälsoriskerna med radongasen. Kommuner uppdaterade tidigare kartläggningar av riskområden för att prioritera insatser där behovet var störst.

EU-direktivets påverkan

År 2013 fastställde EU ett strålskyddsdirektiv (2013/59/Euratom) som har en betydande inverkan på den svenska radiomarknaden. Direktivet ställde krav på medlemsländer att skapa nationella handlingsplaner för att identifiera riskområden och säkerställa tillsyn och kontroll. I Sverige samlades all lagstiftning om joniserande strålning 2018 till en gemensam strålskyddslag (2018:396).

Eurofins Radon, tidigare MRM Konsult har varit en framstående aktör på radonmarknaden sedan 1991. Vi har analyserat över 3 miljoner radonmätningar och ser att allt fler får ökad medvetenhet kring radonets hälsorisker. Vi är stolta över att bidra till en säkrare inomhusmiljö och ser fram emot att fortsätta vara en del av utvecklingen på den svenska radonmarknaden.