Nu går vi in i oktober, vilket innebär att radonmätningssäsongen äntligen är här. Radon är en gas som varken luktar eller syns. Hög exponering för gasen kan innebära en hälsorisk. I Sverige rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att radonhalten inte överstiger 200 Bq/m³, men säger också att radonhalten ska sänkas till så lågt som möjligt. Det enda sättet att ta reda på dina radonvärden är genom en radonmätning.
Varför ska du mäta radon?
Radon är ett luktfritt och osynligt grundämne som förekommer naturligt i vår omgivning. Gasen tar sig in i våra byggnader från marken, vilket innebär en risk att du kan bli exponerad för höga radonhalter i ditt hem eller på din arbetsplats. Hög radonexponering kan skada din hälsa. I Sverige får över 500 personer per år lungcancer till följd av hög radonexponering.
Vad är en hög exponering av radon?
Hälsorisken ökar linjärt med radonhalten, vilket innebär att ju lägre exponeringen är, desto bättre. Radon mäts i becquerel per kubikmeter (Bq/m³). Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer bör radonhalten i inomhusluft hållas så låg som möjligt, helst under 200 Bq/m³. För allmänna byggnader, såsom arbetsplatser, skolor och flerbostadshus, finns det lagkrav på att radonhalten inte får överstiga 200 Bq/m³. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ökar risken för lungcancer med 16 % för varje 100 Bq/m³.
När ska du mäta radon?
För att få ett årsmedelvärde på din radonmätning bör du mäta i minst 60 dagar under eldningssäsongen, 1 oktober – 30 april. Årsmedelvärdet ger en representativ bild av din exponering för radon och om du behöver vidta åtgärder för att minska radonhalten.
Det enda sättet att ta reda på dina radonvärden är genom en radonmätning. Passa på att mäta nu när oktober är här!