Radon är en gas som varken syns, luktar eller smakar, och det enda tillförlitliga sättet att upptäcka dess närvaro i din omgivning är genom en radonmätning. På Eurofins möts vi ofta av missuppfattningar om denna mytomspunna gas. Nedan redogör vi tre vanliga myter om radon, förklarar varför de kan ha uppstått, samt belyser vad som är sant och inte.

  1. Radon är "inte så farligt"

Många tror att radon inte är farligt, men detta är en myt. Radon är en osynlig, luktfri gas som kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive lungcancer. Hälsoriskerna uppstår ofta efter långvarig exponering, vilket gör att problemen inte märks förrän det är för sent. Faktum är att fler mister livet av lungcancer orakat av radon i Sverige än i trafikolyckor. Det enda sättet att säkerställa att ditt hem eller arbetsplats är fri från höga radonhalter är att genomföra en radonmätning.

  1. Jag bor i ett trähus, så jag är säker från radon

Det är en vanlig missuppfattning att trähus inte kan ha radonproblem. Tyvärr kan alla typer av byggnader ha höga radonhalter, oavsett byggmaterial. Radon kan komma in genom sprickor i grunden, avloppssystem och andra öppningar. Även om vissa byggmaterial, som blåbetong, avger radon, betyder det inte att trähus är säkra. Det är därför viktigt att alla hus, oavsett material, testas för radon.

  1. Det är mäklarens ansvar vid en bostadsförsäljning att ta reda på om bostaden har höga radonhalter

Vid en bostadsaffär har köparen en undersökningsplikt, vilket inkluderar att kontrollera radonhalten i bostaden. Det är alltså en myt att det är mäklarens ansvar att utföra radonmätningen. Mäklaren ska informera köparen om deras undersökningsplikt och säljaren om deras upplysningsplikt, men det är upp till köparen att säkerställa att en radonmätning genomförs.

Skydda din hälsa genom att mäta radon - Radon kan utgöra en allvarlig hälsorisk, men det enda sättet att veta om ditt hem eller din arbetsplats har farliga radonhalter är att genomföra en radonmätning. Beställ din mätning hos Eurofins idag och säkerställ en trygg och hälsosam miljö för dig och din omgivning.