För att få ett årsmedelvärde på din radonmätning finns det specifika krav på hur mätningen ska utföras. Vi följer de krav som Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar samt de krav som gäller utifrån vår ackreditering hos SWEDAC. För att ni som kunder enkelt ska göra rätt när ni mäter har vi punktat upp några vanliga fel som är viktiga att undvika.

Radonmätning

Radon är en osynlig och luktfri gas som kan finnas i ditt hem utan att du är medveten om det. Höga halter av radon kan öka risken för lungcancer, vilket gör det avgörande att utföra en korrekt radonmätning för att skydda din hälsa och ditt hem. På Eurofins följer vi Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer på radonmätningar. Vår ackreditering hos SWEDAC garanterar att våra mätningar uppfyller högsta möjliga standard och är tillförlitliga.

Mät radon under eldningssäsongen

För att få ett årsmedelvärde krävs det att du mäter minst 60 dagar under eldningssäsong, som pågår mellan 1 oktober och 30 april. Det är därför viktigt att påbörja radonmätningen i tid så att du hinner slutföra dessa 60 dagar innan sista april. Det är också viktigt att radonmätningen inte heller pågår utanför eldningssäsong.

Placera dina radonmätare på rätt plats

För att radonmätaren ska mäta ett så korrekt radonvärde som möjligt är det avgörande att den placeras på rätt plats. Exempelvis bör du inte placera detektorn i ett våtutrymme som badrum eller tvättstuga. Placera inte detektorn på golvet utan häng den gärna i en lampa mitt i rummet eller i en bokhylla minst 25 cm från väggen. Under mätperioden är det också viktigt att inte flytta på dosorna.

Skicka detektorn tillbaka till labbet

När radonmätningen är klar är det viktigt att skicka detektorerna tillbaka till laboratoriet så snart som möjligt. Om detektorerna ligger för länge på en annan plats än mätplatsen finns det risk för att mätresultatet blir påverkat.  

Har du ännu inte mätt radon i ditt hem eller din fastighet? Kontakta oss idag för att säkerställa att du har en säker och hälsosam boendemiljö. Vid beställning kan du följa vår mätguide som steg för steg vägleder dig så du kan utföra en så korrekt radonmätning som möjligt.