Radon bildas naturligt i marken och tränger upp genom markytan. Vanligtvis späds radongasen snabbt ut i atmosfären och utgör då ingen hälsofara. Men när radon tränger in i instängda utrymmen så som bostäder eller gruvor kan radonhalterna bli höga och utgöra hälsorisker för de som vistas där.
Radon är en radioaktiv ädelgas som har sitt ursprung i uran. Den förekommer i större eller mindre mängd i marken, så kallad markradon, vilket är den vanligaste orsaken till radonproblem i inomhusluft. Radon kan också komma från byggnadsmaterial, i Sverige är blåbetong det byggnadsmaterial som orsakar problem. Den användes som byggnadsmaterial mellan åren 1929 till 1975 och innehåller alunskiffer. Blåbetongen kan vara högstrålande eller lågstrålande beroende på var skiffern bröts.
Hur stora hälsoriskerna är beror på exponeringen dvs. på radonhalten och den tid man utsätts för den halten, dessutom är kombinationen långvarig exponering av radon och tobaksrök extra riskfylld. Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) bedömning är att cirka 500 personer i Sverige varje år dör av cancer i lungor orsakat av radon. Den genomsnittliga risken för oss svenskar är alltså större än risken för att omkomma i trafiken.
Risken att drabbas ökar med förhöjd exponering av radon. Strålskyddslagen från 2018 specificerar referensvärdet för radon till 200 Bq/m³. Referensvärdet är inget gränsvärde, utan kommuners miljökontor kan ställa högre eller lägre krav beroende på lokala förutsättningar. Eftersom radon varken luktar eller syns krävs mätning för att upptäcka gasen, mätningar som Eurofins Radon utför.
Genom att mäta radonhalten i marken innan byggnation kan du på ett kostnadseffektivt sätt identifiera markområden med höga radonhalter och vidta förebyggande åtgärder innan och under byggnationen för att undvika dyra åtgärder i efterhand. Du säkerställer att du skapat de bästa förutsättningarna för en hälsosam och säker inomhusmiljö.
Vissa kommuner kräver att markradonmätningar ska göras innan byggloven beviljas.
En markradonmätning görs i 5-7 dagar genom att mäta radonhalten i markluften. Läs vår Mätguide för att få mer detaljerad information över hur mätningen går till.
För mätning av villatomt rekommenderar vi tre detektorer. Två där huset ska stå och en på en övrig del av tomten. För mätning vid bygge av flerbostadshus rekommenderar vi att minst en detektor används per huskropp.
Använd vår Kalkylator för hjälp om du ska mäta större tomter.
Du kan genomföra en markradonmätning själv så länge som du följer våra instruktioner här på Mätguiden-Markradonmätningar.
En markradonmätning kan ske vilken tid på året som helst så länge det inte finns tjäle i marken.
Ja,
Den analysteknik vi använder är avancerad och våra metoder är ackrediterade av SWEDAC. Detta ger en mycket säker radonmätning. Noggrannheten kontrolleras regelbundet genom kalibreringsmätningar vid Strålsäkerhetsmyndigheten.